Meditatie op de donderdagavonden

beoefening

Ook in 2017-2018 is er in Rotterdam de mogelijkheid om op de donderdagavonden te komen mediteren in de periode 1 oktober tot 1 juni. Alleen in de schoolvakanties gaan de donderdagavonden niet door.

De avonden beginnen om 19.00 uur, duren tot 21.00 uur en vinden plaats op het Proveniersplein 16B, vlak achter het station in Rotterdam. Er is vooraf en in de pauze koffie en thee beschikbaar. Er is ook de mogelijkheid om na afloop wat na te praten.

Zie  hiernaast bij ‘cursussen en activiteiten’ een beschrijving van de opzet van elke avond op zich. Meedoen aan de avonden is zonder kosten.

De opzet van de donderdagavonden:
Op de eerste donderdagavond van de maand is er in het begin van de avond een korte geleide meditatie-instructie. Daarna is er een uur meditatie in twee sessies van ongeveer 25 minuten met een korte loopmeditatie tussendoor. Na de pauze is er een korte inleiding in één van de 6 paramitas, de paramita van de maand. De zes paramitas zijn 6 vaardigheden die we inzetten als we meedogend willen zijn naar anderen en onszelf. De zes paramitas zijn vrijgevigheid, discipline, geduld, vreugdevolle inspanning, toegepaste meditatie, en intelligentie (prajna). In oktober wordt begonnen met vreugdevolle inspanning. Daarna worden de paramitas besproken van meditatie in actie (november), intelligentie (december), vrijgevigheid (januari), discipline (februari), geduld (maart), vreugdevolle inspanning (opnieuw, april) en meditatie in actie (opnieuw in mei). Na de korte inleiding is er tijd om het met elkaar over deze paramita te hebben. De avond eindigt met een korte meditatie.

Op de andere donderdagavonden van de maand is er uitgebreid tijd voor meditatie en het bediscussiëren van ervaringen met meditatie. Ook is er altijd een (nieuwe) meditatie-instructie of een frisse blik op meditatie. Daarnaast is er tijd om samen oplossingen te zoeken voor problemen die zich bij de meditatie voordoen. De (nieuwe) meditatie-instructies betreffen vooral de verschillende methoden van shamatha meditatie en de vier grondslagen van aandacht.

De vier grondslagen van aandacht worden ook apart aangeboden op een meditatiedag. Die dag zal plaats vinden op  zaterdag 24 februari.

Ook zal er regelmatig (eens in de maand) op de donderdagavond  na de pauze een algemeen boeddhistisch onderwerp worden ingeleid en besproken. Bij alle inleidingen gaat het om persoonlijke ervaringen van de inleiders met boeddhistische begrippen of inzichten. Het zijn daarmee inleidingen en gesprekken over boeddhisme in ons dagelijks leven.

De donderdagavond die nog komt in dit jaar is 21 december. In 2018 gaat het om: 11 januari, 18 januari, 25 januari, 1 februari, 8 februari, 15 februari, 22 februari, 8 maart, 15 maart, 22 maart, 29 maart, 5 april, 12 april, 19 april, 26 april, 10 mei, 17 mei, 24 mei. Het gaat daarmee om 29 donderdagavonden. De niet vermelde donderdagavonden vallen in een schoolvakantie.

Extra instructie?
Klik voor een korte meditatie-instructie over ‘meditatie in drie stappen’ op Shamatha meditatie.
Klik voor een aardig lied op YouTube over meditatie-instructie (van Allen Ginsberg) op Meditation Rock. Klik voor de tekst van dat lied op: tekst Meditation Rock.