Meditatie (en …) op de donderdagavonden

beoefening

Ook in 2018-2019 is er in Rotterdam de mogelijkheid om op de donderdagavonden te komen mediteren. De avonden beginnen op 20 september en gaan door tot 1 juni. Alleen in de schoolvakanties zijn er geen meditatie avonden.

De avonden beginnen om 19.30 en duren tot 21.00 uur en vinden plaats op het Proveniersplein 16B, vlak achter het station in Rotterdam. Er is vooraf en in de pauze koffie en thee beschikbaar. Er is ook de mogelijkheid om na afloop wat na te praten.

Zie  hiernaast bij ‘cursussen en activiteiten’ een beschrijving van de opzet van de verschillende donderdagavonden. Meedoen aan de avonden is zonder kosten.

De opzet van de donderdagavonden:
De avonden bestaan uit drie onderdelen: een sociaal gedeelte met koffie, thee en kennismaken; een korte inleiding waarin een Boeddhistisch thema besproken wordt; en een gedeelte waarin gemediteerd wordt.

Korte inleidingen: de zes paramitas
Op de eerste donderdagavond van de maand is er een korte inleiding in één van de 6 paramitas. De zes paramitas zijn vaardigheden die we inzetten als we meedogend willen zijn naar zowel anderen als onszelf. De zes paramitas zijn vrijgevigheid, discipline, geduld, (vreugdevolle) inspanning, meditatie in actie, en intelligentie (prajna). In oktober beginnen we met de paramita (vreugdevolle) inspanning. Daarna worden de paramitas besproken van meditatie in actie (november), en intelligentie (december). In het nieuwe jaar wordt weer begonnen bij het begin: vrijgevigheid (januari), discipline (februari), geduld (maart), (vreugdevolle) inspanning (opnieuw, april) en meditatie in actie (opnieuw in mei). Na de korte inleiding is er uitgebreid tijd om het met elkaar te hebben over hoe je de verschillende paramitas in ons dagelijks leven kan inzetten.

Korte inleidingen: boeddhistische onderwerpen
Op de andere donderdagavonden zullen er korte inleidingen gegeven worden in een boeddhistisch thema. Zo kan het bijvoorbeeld gaan over het leven van de Boeddha en de betekenis hiervan voor ons dagelijkse leven. Zo kan het gaan over omgang met emoties. Bij alle inleidingen gaat het om persoonlijke ervaringen van de inleiders, geïllustreerd met boeddhistische begrippen of inzichten. Het zijn daarmee inleidingen, gevolgd door gesprekken, die een directe betekenis hebben over hoe je boeddhistische inzichten kunt vormgeven in je dagelijks leven (toegepast boeddhisme).

De donderdagavonden zijn op deze manier een goede gelegenheid om op een directe en eenvoudige wijze kennis te maken met het boeddhisme en wat het betekent om boeddhistische inzichten mee te nemen naar het leven van alledag.

Meditatie
Op de avonden is er ook tijd voor meditatie en het bediscussiëren van ervaringen met meditatie. Er is altijd een (korte) meditatie-instructie met een korte toelichting die een vertrouwde of frisse blik op meditatie geeft. Aandacht wordt gegeven aan verschillende vormen van shamatha en de vier grondslagen van aandacht. Je kunt hier dus kennis mee maken en ook onderzoeken welke vormen van meditatie het beste bij je passen. Daarnaast is er tijd om samen oplossingen te zoeken voor problemen die zich bij je meditatie voordoen. Er zullen één of twee meditatiesessie worden aangeboden van ongeveer 20-25 minuten met tussendoor een loopmeditatie. Een en ander is afhankelijk van de tijd.

Bij de open dagen van Nalandabodhi wordt er geregeld dieper ingegaan op bepaalde thema’s zoals de beoefening van shamatha  of de vier grondslagen van aandacht .

Extra instructie?
Klik voor een korte meditatie-instructie over ‘meditatie in vier stappen’ op Shamatha meditatie.
Klik voor een aardig lied op YouTube over meditatie-instructie (van Allen Ginsberg) op Meditation Rock. Klik voor de tekst van dat lied op: tekst Meditation Rock.