Zutphen. Twee open avonden over leven en sterven

Datum/Tijd
17/09/2019
8:00 pm - 9:45 pm

voorkant boek3 lichtOp de dinsdagavonden 17 september en 1 oktober worden in Dat Bolwerck in Zutphen gesprekken gehouden over de Tibetaans boeddhistische visie op leven en sterven. De avonden beginnen om 20.00 uur en duren tot 21.45 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang voor beide avonden tezamen is E 25,-. Het bezoeken van één van de twee avonden kost E 15,-.

Op de eerste avond wordt de Tibetaans boeddhistische visie op leven en sterven besproken met behulp van het begrip overgangen. Overgangen bestaan eruit dat onze oude situatie voorbij is en een nieuwe situatie nog niet is begonnen. In een overgang ‘hangen’ we dus even tussen verleden en toekomst. Dat overkomt ons bijzonder vaak. Maar een overgang valt vooral op als die heftig van aard is, zoals bij echtscheiding, verlies van baan, verlies van een geliefde, verlies van huis, …. Daarover gaat het de avond.

Op de tweede avond op 1 oktober wordt er dieper ingegaan op wat belangrijke ingrediënten zijn van deze visie voor de kwaliteit van ons leven. Belangrijke ingrediënten daarvoor zijn bijvoorbeeld het ontwikkelen van vriendelijkheid voor onszelf en anderen: dat komt neer op het (leren) herkennen en erkennen van wat zich in ons en aan ons voordoet; het ontwikkelen van mededogen: het herkennen en erkennen van het lijden en gedoe van anderen om vandaar uit de ander te ondersteunen; het zien van de tijdelijkheid van het bestaan: beseffen dat de dingen niet vast liggen en voortdurend veranderen; en de consequenties nemen van de wet van karma: beseffen dat elke handeling vroeg of laat een resultaat in zich draagt en dat we dat accepteren. Als we dat niet accepteren betekent het dat we ons gedrag veranderen.

Nieuwe boek
De avonden worden gebaseerd op het nieuwe boek van Sebo Ebbens: ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’. Dat boek is in juli 2019 bij Asoka verschenen. Tijdens de avond is het boek tegen een gereduceerd tarief te koop: E 20,-. Zie de afbeelding hierboven voor de voorkant van het boek.

Het boek wordt ondersteund door de website https://goedlevenensterven.nl. Op die website zijn diverse aanvullingen op het boek te vinden zoals de boeddhistische visie op orgaandonatie, euthanasie, abortus, pijnmedicatie, en zelfdoding. Ook kun je daar in gesprek gaan over de boeddhistische visie op leven en sterven naar aanleiding van de website of  elementen van het boek.

Vervolgcursus?
Indien er voldoende belangstelling voor is, bestaat er de mogelijkheid om in Zutphen een vervolgcursus te organiseren.

Meedoen?
Het is mogelijk om je op te geven voor deze workshop bij Dat Bolwerck. Je betaalt hen ook. Mail voor opgave naar: mail Dat Bolwerck. Wanneer je meer informatie wil is het mogelijk te mailen naar Nalandabodhi Nederland.


Location
Dat Bolwerck

Kaart wordt geladen...

Category(ies) No Categories