Rotterdam. Lojong, ontwikkelen van mededogen (1)

Datum/Tijd
18/11/2018
10:00 am - 4:00 pm

beoefeningOp 18 november is de eerste van de drie studiedagen in het najaar in Rotterdam. De drie dagen gaan over de module ‘Lojong’, het trainen van onze geest in mededogen. De tweede dag is op 15 december. Er wordt nog naar een datum voor de 3e dag gezocht. Klik op ontwikkeling mededogen (2) en ontwikkeling mededogen (3) voor meer informatie over die dagen. De dagen beginnen om 10.00 uur en eindigen om 16.00 uur en vinden plaats in Djoj (zie onderaan de pagina). Vanaf 9.30 uur is er koffie. Het is mogelijk aan één of twee dagen mee te doen. Het wordt aangeraden om aan alle drie de dagen mee te doen.

De Lojong module is één van de 5 modules van het tweejarige pad van beoefening. Klik voor meer informatie over dat pad op het tweejarige pad van beoefening. De Lojong module gaat met name over ‘het trainen van de geest in mededogen’. Vaak wordt Lojong (Tibetaans) vertaald met ‘training van de geest’ of  ‘geesttraining’. ‘Lo’ staat voor geest, met name intellectuele geest, ‘jong’ staat voor training of vertrouwd raken.

Programma eerste dag
Op de eerste dag besteden we allereerst aandacht aan Shamatha (het temmen van de geest). Met een getemde geest heb je meer aandacht wie er voor je staat en wat die persoon je doet. Ook heb je meer aandacht voor jezelf.
In aansluiting daarop vindt een inleiding plaats met korte beoefeningen over de essentie van Lojong: waar gaat Lojong precies over? Waarom wordt er zoveel aandacht aan Lojong besteed? Waarom is de ontwikkeling van mededogen zo belangrijk in het Tibetaans boeddhisme? Dzogchen Ponlop Rinpoche zei bijvoorbeeld kortgeleden: ‘verlichting is een bijproduct van mededogen’.
Daarna wordt er de rest van de dag aandacht besteed aan de eerste 10 van de 59 spreuken van Atisha. De eerste spreuk gaat over onze motivatie om ons mededogen verder te ontwikkelen. De volgende vijf spreuken (2 t/m 6) gaan over absoluut bodhicitta, aan ons inherente vermogen om meedogend te zijn voor anderen. De laatste 4 spreuken (7 t/m 10) die we bespreken op deze dag, gaan over de tonglen beoefening. De tonglen beoefening is een beoefening die ons helpt om open te staan voor het lijden van anderen. Vanuit die openheid is het gemakkelijker om mededogen voor (jezelf en) anderen te ontwikkelen.
Tussendoor is er thee en koffie.

De docent van de drie dagen is Sebo Ebbens, de coördinator Deborah de Rooij.

Over het ontwikkelen van mededogen (Lojong)
Meer achtergrondinformatie over het ontwikkelen van mededogen is te vinden door te klikken  op ontwikkelen van mededogen, 4e module. Daar zijn in een apart onderdeel de 59 spreuken van Atisha kort beschreven.

Kosten, meedoen
De kosten bedragen E 35,- per dag.  65+-ers betalen E 30,-, leden en vrienden van Nalandabodhi betalen E 25,- en studenten betalen E 20,- per dag. Als mensen drie of meer dagen meedoen aan open activiteiten van Nalandabodhi Nederland, betalen ze E 30,- per dag. Bij deze kosten zijn thee en koffie inbegrepen.
De uitgebreide achtergrondinformatie voor de drie dagen kost E 5,-. Daarnaast is het mogelijk om de kaartjes te kopen waar de 59 slogans van Atisha op staan. Die set kaartjes kost E 10,-.
Het is mogelijk je voor deze cursus op te geven via de mail van Nalandabodhi Rotterdam. Je kunt op dat mailadres ook meer informatie verkrijgen.
Het is mogelijk om in Djoj een lunch te gebruiken in de vorm van soep en brood of in de vorm van een vegetarische maaltijd. De soep kost E 2,50, de maaltijd E 8,-. Je kunt je hiervoor aan het begin van de dag opgeven en dan ook betalen.

Je kunt je voor deze studiedagen ook opgeven door het deelnemersgeld te storten op rekeningnummer NL 93 TRIO 0198 4242 80 (19.84,24.280) ten name van Nalandabodhi Nederland met vermelding van de dagen waaraan je mee wilt doen.

Omdat Nalandabodhi Nederland een ANBI-instelling is, zijn alle cursuskosten (op de kosten voor het schriftelijk materiaal na) als donatie te bestempelen en daarmee aftrekbaar voor de belastingen.


Location
Djoj

Kaart wordt geladen...

Category(ies)