Rotterdam. Studiedag ‘onafhankelijkheid versus onderlinge afhankelijkheid’ (1)

Datum/Tijd
15/10/2017
10:00 am - 4:00 pm

open boekOp zondag 15 oktober vindt de eerste dag plaats in een serie van drie open studiedagen over “onafhankelijkheid versus onderlinge afhankelijkheid”.  De drie studiedagen staan open voor iedereen, zowel voor mensen voor wie het boeddhisme nieuw is als voor iets meer gevorderde studenten.

De eerste studiedag vindt plaats op zondag 15 oktober, duurt van van 10.00 – 16.00 uur, en vindt plaats in Djoj,  zaal 9 (zie onderaan deze bladzijde voor het adres). De 2e en 3e studiedag vinden plaats op 12 november en 17 december. De studiedagen gaan vooral over studie. Er vindt wel beoefening plaats, maar vaak in een eenvoudige vorm. Er is ook een dag gepland over dit thema met de klemtoon op beoefening. Die dag vindt plaats op 18 november.

Koffie en thee wordt aangeboden vanaf half tien. Er is een lunch bij Djoj verkrijgbaar voor E 8,-. of soep voor E 2,50. Je kunt je hiervoor aan het begin van de studiedag opgeven.

De eerste dag
Op deze eerste dag zullen we eerst ingaan op het begrip ‘onafhankelijkheid’. Daarna kijken we naar wat ‘onderlinge afhankelijkheid’ betekent en hoe wij die stapje voor stapje steeds beter inn ons leven kunnen herkennen.

Vanuit de boeddhistische visie wordt gezegd dat alle verschijnselen onderling afhankelijk zijn (veel meer dan we denken) en dat we hier meer bij stil moeten staan. Een hele belangrijke stap hiertoe is volgens Dzogchen Ponlop Rinpoche dat je geleidelijk je eigen geest leert kennen. Naarmate je je geest beter leert kennen kun je beter zien hoe je onderling afhankelijk bent van zovele factoren om je heen. En als je dit ziet, heb je meer zicht op de werkelijkheid, waardoor we ons gedoe (lijden) kunnen verminderen.

We zullen korte meditaties doen om je geest beter te leren kennen. Ook zullen we fragmenten laten zien uit lezingen van Dzogchen Ponlop Rinpoche over dit onderwerp.

Als je je opgeeft krijg je ruim een week van te voren het precieze programma toegestuurd. De dagen worden gegeven door Yolande Berendsen, Frans Commijs en Katja Paping.

Kosten, meedoen
De kosten bedragen E 35,- per dag, voor de 3 dagen betaal je E 90,-. 65+-ers betalen E 30,- per dag; leden en vrienden van Nalandabodhi betalen E 25,- per dag,-; en studenten betalen E 17,50 per dag. Mocht je minder geld hebben, laat dan iets van je horen. Geld mag nooit een reden zijn om niet mee te doen. Het is mogelijk je voor deze cursus op te geven via de mail: rotterdam@nalandabodhi.org. Via dit mailadres kun je ook meer informatie krijgen.

Je kunt je voor deze studiedagen opgeven door het deelnemersgeld te storten op rekeningnummer NL 93 TRIO 19 84 24 280 (19.84.24.280) ten name van Nalandabodhi Nederland met vermelding van de dagdelen waaraan je mee wilt doen.

Omdat Nalandabodhi Nederland een ANBI-instelling is, zijn alle cursuskosten (op de kosten voor het schriftelijk materiaal na) als donatie te bestempelen en daarmee aftrekbaar voor de belastingen.


Location
Djoj

Kaart wordt geladen...

Category(ies) No Categories