Rotterdam. Open meditatie avond

Datum/Tijd
18/01/2018
7:00 pm - 9:00 pm

beoefeningOok in het seizoen 2017-2018 is er de mogelijkheid om op vrijwel alle donderdagavonden te komen mediteren, dus ook op de 18e januari. Alleen in de schoolvakanties zijn er geen meditatie avonden.  De avonden beginnen om 19.00 uur, duren tot 21.00 uur en vinden plaats op het Proveniersplein 16B, vlak achter het Centraal Station in Rotterdam. Er is vooraf en in de pauze koffie en thee beschikbaar. Ook is er de mogelijkheid om na afloop wat na te praten.

Klik voor een overzicht van de opzet van de donderdagavonden op open meditatieavonden.

Deze meditatie avond, 18 januari
Op de eerste donderdagavond van de maand is er naast meditatie altijd een inleiding in één van de paramitas. Op de andere donderdagen in de maand zien de meditatieavonden er iets anders uit. Op die donderdagavonden geven we aandacht aan de meditatiehouding en hoe om te gaan met de afleiding die zich tijdens de meditatie voordoet. Geregeld zal één van de negen vormen van shamatha meditatie (rust meditatie) worden behandeld of eenvoudige vormen van vipashyana (inzicht meditatie). Ook kunnen er boeddhistische onderwerpen besproken worden of  thema’s vanuit toegepast boeddhisme (klik op: http://toegepast-boeddhisme.nl voor meer informatie). Er is in alle gevallen gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen rond meditatie of bijbehorende onderwerpen.

Programma

  • Welkom met thee en koffie
  • Meditatie (loop- en zitmeditatie met een geleide instructie)
  • Pauze
  • Meditatie met instructie of bespreking van een van bovenstaande onderwerpen
  • Nabespreken

De twee donderdagavonden hierna
De eerste twee meditatie avonden na 18 januari vinden plaats op de donderdagavonden 25 januari en 1 februari. Op donderdagavond 25 januari vindt hetzelfde programma plaats als hier is beschreven. Op 1 februari wordt er in de eerste helft van de avond gemediteerd, in de tweede helft van de avond wordt er een inleiding gehouden in de tweede paramita: discipline.

Open dag beoefening
Op zaterdag 24 februari is er een volgende beoefeningsdag in Rotterdam. Die dag gaat over ‘de vier grondslagen van aandacht’ en is een directe aanvulling op de shamatha meditatie.

Open studiedagen over leegtes
In het voorjaar worden er drie open studiedagen gegeven over ‘de Prajnaparamita Soetra en andere leegtes’. De eerste dag is op 17 februari. Klik op eerste dag voor meer informatie.

Vrije toegang
De meditatie avonden zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Wel is het mogelijk een vrijwillige bijdrage te geven.


Location
Biek

Kaart wordt geladen...

Category(ies) No Categories