Rotterdam. Lojong, ontwikkelen van mededogen (2)

Datum/Tijd
15/12/2018
10:00 am - 4:00 pm

beoefeningOp 15 december is de tweede van drie studiedagen in het najaar in Rotterdam. De drie dagen gaan over ‘Lojong’, het trainen van onze geest in mededogen. De datum voor de derde dag is 19 januari. Klik op ontwikkelen mededogen (3) voor meer informatie over die derde dag. De dagen beginnen om 10.00 uur en eindigen om 16.00 uur en vinden plaats in Djoj (zie onderaan de pagina). Om 9.30 uur is er koffie. Het is mogelijk aan één of twee van deze dagen mee te doen.

De Lojong module is één van de 5 modules van het tweejarige pad van beoefening. Klik voor meer informatie over dat pad op het tweejarige pad van beoefening. De Lojong module gaat met name over ‘het trainen van de geest in mededogen’. Vaak wordt Lojong (Tibetaans) vertaald met ‘training van de geest’ of  ‘geesttraining’. ‘Lo’ staat voor geest, met name intellectuele geest, ‘jong’ staat voor training of vertrouwd raken.

Programma van de tweede dag
Op de tweede dag besteden we, zoals altijd, aandacht aan Shamatha (het temmen van de geest). Met een getemde geest heb je meer aandacht wie er voor je staat en wat die persoon je doet. Ook heb je meer aandacht voor hoe je er zelf voor staat. Ook doen we kort Tonglen en bespreken we mogelijke ervaringen daarmee, omdat die beoefening de eerste dag aan de orde is geweest.

In aansluiting daarop gaan we door met de volgende van de 59 spreuken van Atisha. Een aantal van die spreuken gaat over wat we kunnen doen als zich tegenslagen voordoen op ons pad, terwijl we wel de intentie hebben om meedogend te zijn. Op basis van een aantal van die spreuken gaan we met elkaar in gesprek over wat onze opties dan zijn. In de middag besteden we aandacht aan de beoefening van de hartinstructies, ook één van de spreuken. Die spreuk gaat erop in wat we nodig hebben om ons pad met mededogen adequaat te lopen.

De dag is verder ruim voorzien van koffie en thee. De docent van de drie dagen is Sebo Ebbens, de coördinator Deborah de Rooij.

Over het ontwikkelen van mededogen (Lojong)
Meer achtergrondinformatie over het ontwikkelen van mededogen is te vinden door te klikken  op ontwikkelen van mededogen, 4e module. Daar zijn in een apart onderdeel de 59 spreuken van Atisha beschreven.

Kosten, meedoen
De kosten bedragen E 35,- per dag.  65+-ers betalen E 30,-, leden en vrienden van Nalandabodhi betalen E 25,- en studenten betalen E 20,- per dag. Als mensen alle drie de dagen meedoen, betalen ze E 30,- per dag. Bij deze kosten is alle thee en koffie inbegrepen.
De uitgebreide achtergrondinformatie voor de drie dagen kost E 5,- Daarnaast is het mogelijk om de kaartjes te kopen waar de 59 slogans opstaan. Die kaartjes kosten E 10,-.
Het is mogelijk je voor deze cursus op te geven via de mail van Nalandabodhi Rotterdam. Je kunt op dat mailadres ook meer informatie verkrijgen.
Het is mogelijk om in Djoj een lunch te gebruiken in de vorm van soep en brood of in de vorm van een vegetarische maaltijd. De soep kost E 2,50, de maaltijd E 8,-. Je kunt je hiervoor aan het begin van de dag opgeven. Je kunt je voor deze studiedagen opgeven door het deelnemersgeld te storten op rekeningnummer NL 93 TRIO 0198 4242 80 (19.84,24.280) ten name van Nalandabodhi Nederland met vermelding van de dagen waaraan je mee wilt doen.

Omdat Nalandabodhi Nederland een ANBI-instelling is, zijn alle cursuskosten (op de kosten voor het schriftelijk materiaal na) als donatie te bestempelen en daarmee aftrekbaar voor de belastingen.


Location
Djoj

Kaart wordt geladen...

Category(ies)