Rotterdam. Inleiding in de vier grondslagen van aandacht (meditatie)

Datum/Tijd
24/02/2018
10:00 am - 4:00 pm

beoefeningOp zaterdag 24 februari 2018 organiseren we in Rotterdam een inleiding in de beoefening van ‘de vier grondslagen van aandacht’. Deze meditaties geven een prima indruk waar het in het boeddhisme wat betreft de meditatie om te doen is. Extra interessant is dat de vier grondslagen van aandacht de boeddhistische grond zijn waar de mindfulness trainingen vandaan komen.

De dag is een onderdeel van het Nalandabodhi pad van beoefening. De dag begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De dag wordt gehouden in Djoj. Koffie en thee zijn in de prijs inbegrepen. Zie voor het adres hieronder. Het is mogelijk om in Djoj een lunch te bestellen voor E 8,- of soep en brood te bestellen voor E 2,50. Je kunt dit aan het begin van de meditatiedag doen.

De cursus wordt georganiseerd door de Nalandabodhi Rotterdam. Frans Commijs en Katja Paping zijn de docenten.

Inhoudelijke toelichting op de cursus
De vier grondslagen van aandacht zijn de grondslag van aandacht van het lichaam (1), de grondslag van aandacht van gevoel (2), de grondslag van aandacht van geest (3) en de grondslag van aandacht van verschijnselen (4). Op de dag lopen we door deze grondslagen heen.

Wat betekent aandacht? De beoefening van aandacht betekent dat we onze geest goed kunnen richten op één of meer van deze vier objecten (lichaam, gevoel, geest en verschijnselen), en dat we onze geest kunnen laten rusten in de ervaringen die zich daarbij voordoen. In die zin is deze beoefening een direct vervolg van de Shamatha meditatie.

Door middel van deze beoefeningen leren we zien hoe we ons eigen gedoe creëren wanneer we te veel hechten aan de dingen om ons heen en wanneer we onze (uiterlijke én innerlijke) wereld meer solide maken dan die in werkelijkheid blijkt te zijn. De beoefeningen van Shamatha en de vier grondslagen van aandacht maken ons leven eenvoudiger.

Op de dag worden één stuk uitgereikt met praktische beoefeningen (in het Nederlands). Het is mogelijk om na afloop een verwante achtergrondtekst van Dzogchen Ponlop Rinpoche over de ‘vier grondslagen van aandacht’ te downloaden (in het Engels).

Data, kosten, je opgeven

Een losse dag kost E 35,-. Daarnaast is er 15% korting voor 65+-ers (een losse dag kost dan E 30,-) en 50% korting voor studenten (een losse dag kost dan E 17,50). Leden en vrienden van Nalandabodhi betalen E 25,- per dag. Je kunt je voor deze dag beoefeningsdag opgeven via de mail rotterdam@nalandabodhi.org.

Je inschrijving is definitief als je het deelnemersgeld gestort hebt op rekeningnummer NL 93 TRIO 0198 424280 (19.84.24.280) ten name van Nalandabodhi Nederland met vermelding van de dag of dagen. Via de genoemde mail kun je ook meer informatie krijgen.

Omdat Nalandabodhi Nederland een erkende ANBI instelling is, zijn alle bijdragen aan de cursussen (behalve de kosten voor het schriftelijk materiaal) aftrekbaar van de belastingen.


Location
Djoj

Kaart wordt geladen...

Category(ies)