Rotterdam. Het levensrad (1): ontstaan en bevrijden van ons lijden

Datum/Tijd
10/03/2019
10:00 am - 4:00 pm

open boekOp 10 maart en 13 april worden er bij Nalandabodhi Rotterdam twee open studiedagen georganiseerd waarin het levensrad centraal staat. De studiedagen beginnen om 10.00 uur en duren tot uiterlijk 16.00 uur. De plaats waar de studiedag gehouden wordt, is Djoj in Rotterdam Noord. Het adres van Djoj Anthonie Duyklaan 5-7, 3051 HA.

Het levensrad
Op de buitenkant van veel boeddhistische kloosters is een afbeelding van het levensrad te vinden. In het Engels heet het levensrad ‘the Wheel of Life’, in het Sanskriet ‘Bhavachakra’.

wheel of lifeDe afbeelding van het levensrad beschrijft in beelden hoe wij ons steeds maar weer in de wereld van het lijden, gedoe en disbalans voortbewegen. Door het op de buitenkant van het klooster op te hangen, kon iedereen die langskwam zien  hoe die zijn of haar eigen wereld van het lijden en gedoe creëerde. In het boeddhisme heet de situatie met lijden en gedoe samsara.

Aan de andere kant geeft het levensrad weer hoe wij met de wereld van ons lijden en gedoe kunnen stoppen. Het levensrad is daarmee ook een prima inleiding in waar het in het boeddhisme over gaat.

Op de twee dagen gaan we door de verschillende onderdelen van het levensrad heen. Het levensrad bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De drie vergiften. Deze staan in de binnencirkel. het gaat om de vergiften van agressie (afhouden), hechten (vastpakken) en doen alsof onze neus bloedt (onwetendheid). Zij zijn de oorzaak van ons lijden en gedoe.
  • Karma. De tweede cirkel beschrijft hoe de vergiften bij ons gewoontepatronen creëren, die het lijden versterken. Op dezelfde wijze kunnen onze handelingen zonder vergiften het lijden verzachten.
  • De zes rijken. De derde cirkel beschrijft de zes rijken. De zes rijken zijn zes manieren van bestaan van onze geest. De zes rijken beschrijven onze wereld uitputtend. Het is ook mogelijk in elk rijk om ons van ons lijden te bevrijden.
  • De 12 nidanas. In de vierde cirkel worden de 12 nidanas beschreven. Deze staan voor hoe we ons lijden en gedoe steeds weer in 12 stappen creëren. De veronderstelling is dat we, pas als we weten hoe we dat doen, er ook mee kunnen stoppen.
  • Yama. De wereld van de vergiften, karma, de zes rijken, en de 12 nidanas (samsara) worden bij elkaar gehouden door de yidam Yama. Yama vertegenwoordigt de tijdelijkheid van het bestaan.
  • De boeddha rechts bovenin, en de maan bovenin links. Deze twee staan in combinatie voor de bevrijding van het lijden en gedoe De Boeddha staat voor zijn instructies (die we volgen). Hij wijst daarbij naar de maan. De maan staat voor bodhicitta, ons inherente mededogen. Als we daar verbinding mee hebben, stoppen de drie vergiften, en stopt onze reis door de rijken.

Over dergelijke onderwerpen gaan de twee dagen. De dagen worden verder voorzien van korte meditatie sessies, inleidingen, discussies, vraag en antwoorden, vertalingen naar de eigen situatie en opdrachten. De twee dagen worden gegeven door Sebo Ebbens, en gecoördineerd door Deborah de Rooij.

Organisatie
De kosten voor deze dag bedragen E 35,-. De kosten voor de twee dagen bedragen E 70,-. Dat is inclusief koffie, thee en (korte) achtergrondinformatie. Leden en vrienden van Nalandabodhi betalen E 25,-, 65+-ers betalen E 30,-, en studenten betalen E 17,50,- per dag. Mensen die per jaar minstens drie dagen meedoen aan open studiedagen binnen Nalandabodhi Nederland, betalen E 30,- per dag. Het is mogelijk in Djoj om een lunch te bestellen. Je kunt je daarvoor aan het begin van de dag opgeven. Een lunch kost E 8,-. Het is ook mogelijk om soep en brood te bestellen voor E 2,50.

Voor deze dag kun je je opgeven bij Deborah de Rooij via de mail rotterdam@nalandabodhi.org.  Deelnemersbijdragen kun je storten op rekeningnummer NL 93 TRIO 0198 4242 80 (19.84.24.280) ten name van Nalandabodhi Nederland met vermelding van de cursus in Rotterdam.

Omdat Nalandabodhi Nederland een ANBI-instelling is, zijn alle cursuskosten (op de kosten voor het schriftelijk materiaal na) als donatie te bestempelen en daarmee aftrekbaar voor de belastingen.


Location
Djoj

Kaart wordt geladen...

Category(ies) No Categories