Rotterdam: eerste studiedag ‘Leven en sterven in Tibetaans boeddhistisch perspectief’

Datum/Tijd
19/01/2020
11:00 am - 4:30 pm

Op 19 januari is er de eerste dag van de cursus van zes dagen over ‘de Tibetaanse visie op leven en sterven’. Voor die cursus hebben jullie je opgegeven.

De data, plaats, koffie/thee, lunch
Allereerst de data. De data voor deze cursussen zijn: zondag 19 januari, zaterdag 22 februari, zondag 22 maart, zaterdag 18 april, zaterdag 23 mei, en zondag 21 juni. De dagen worden in Rotterdam gehouden bij mensen thuis.  Zo ook de eerste dag. Mensen die zich opgeven krijgen het adres toegestuurd.

De eerste dag begint om 11.00 uur en duurt tot uiterlijk 16.30 uur. Koffie en thee is aanwezig. de deelnemers worden zelf verzocht een lunch mee te nemen.

Kosten
Omdat de cursus bij mensen thuis wordt gehouden kost de cursus van 6 dagen E 100,-. Bij die prijs zijn koffie en thee en dergelijke inbegrepen en eventueel extra informatie. De lunch is niet inbegrepen.

Het is mogelijk de kosten van de cursus van E 100,- te storten op rekening van Nalandabodhi Nederland met vermelding van ‘cursus Rotterdam leven en sterven’. Het rekeningnummer van Nalandabodhi Nederland is NL 93 TRIO 0198 4242 80 (19.84.24.280).

Het programma
Het programma van de zes dagen is (vrijwel) volledig gebaseerd op het (nieuwe) boek van Sebo Ebbens: ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’ en op de bijbehorende website https://goedlevenensterven.nl. Om die reden is het noodzakelijk het genoemde boek aan te schaffen. Dat kan bij de boekhandel of via internet. Het boek kost daar E 24,95. Het is mogelijk het boek op de eerste dag bij de leraar van de dag Sebo Ebbens aan te schaffen. Bij hem kost het boek E 20,-.

Het programma zal de eerste 3,5 dagen (7 dagdelen) grotendeels gaan over de hoofdstukken 1 t/m 7 van het boek. Dat zijn de 7 onderwerpen van de eerste 7 hoofdstukken: over overgangen, hoofdstuk 1; over de natuurlijke bardo van leven, hoofdstuk 2, over de bardo van meditatie, hoofdstuk 3; over de bardo van dromen en slapen, hoofdstuk 4; over de bardo van sterven, hoofdstuk 5; over de bardo van dharmata, hoofdstuk 6; en over de bardo van worden, hoofdstuk 7. Tijdens de eerste ochtend van 19 januari bespreken we naast het onderwerp van overgangen ook de opzet van de cursus en is er tijd om alle vragen te stellen die er bij jullie leven. Omdat we 6 dagen tot onze beschikking hebben kunnen de deelnemers met elkaar beslissen of ze deze volgorde strak aanhouden of dat ze wat flexibeler in tijd en volgorde met de verschillende onderwerpen omgaan.

Naast het bestuderen van de verschillende teksten is er ook elk dagdeel tijd voor het doen van beoefeningen. In het 2e deel van het boek worden er 21 beoefeningen vermeld en beschreven. Een aantal daarvan zullen we samen beoefenen, afhankelijk van het onderwerp van dat dagdeel.

Er wordt bij de studie en beoefening altijd tijd gemaakt voor de verheldering van de theorie en de beoefeningen, voor het beantwoorden van de vragen die jullie hebben, voor discussie in kleine groepen en plenair, voor reflectie en wat er allemaal nog meer bij komt kijken.

Het is mogelijk je op te geven voor deze cursus door een mail te sturen aan Deborah de Rooij via rotterdam@nalandabodhi.org.


Kaart onbeschikbaar

Category(ies) No Categories