Dordrecht. Inleiding in de boeddhistsiche visie op leven en sterven (1)

Datum/Tijd
21/01/2018
10:00 am - 4:00 pm

open boekIn het begin van 2018 worden er in Dordrecht drie studiedagen gehouden, open voor iedereen, met een inleiding in de boeddhistische visie op leven en sterven. Dit onderwerp wordt op een directe en toegankelijke manier besproken. De eerste studiedag is op zondag 21 januari en duurt van 10.00 – 16.00 uur. De andere twee dagen zijn op zaterdag 3 maart en zaterdag 21 april. Klik voor een overzicht op de studiedagen leven en sterven.

De ochtend van de eerste studiedag ziet er als volgt uit:

 • Opening.
 • Inleiding in de shamatha meditatie en de beoefening van shamatha meditatie. De shamatha meditatie wordt gezien als een belangrijke methode/belangrijk hulpmiddel bij de vier bardos van leven en sterven. Dat wordt toegelicht.
 • Inleiding is de vier bardos, en het maken van opdrachten daarover. Het doel van de opdracht is het herkennen van de zes bardos in ons dagelijks leven.
 • Tussendoor pauze.
 • Het bespreken van de vragen die er zijn over de vier bardos in ons dagelijks leven.

Over dit onderwerp wordt korte achtergrondinformatie (in het Nederlands) uitgedeeld.

In de middag wordt er aandacht besteed aan de natuurlijke bardo van leven, de eerste bardo. Het programma ziet er ongeveer als volgt uit:

 • Beoefening van shamatha.
 • Korte inleiding in de eerste bardo, ‘de natuurlijke bardo van leven’. Daarnaast korte opdrachten en het bespreken van de  vragen naar aanleiding van de uit te reiken tekst.
 • Tussendoor pauze met koffie en thee.
 • Beoefeningen die ons kunnen helpen bij het sterven. Eén van die beoefeningen is de beoefening van Tonglen. Die beoefening wordt uitgebreid toegelicht en van variaties voorzien.
 • Nabespreken Tonglen.
 • Afsluiten dag.

Ook over deze bardo wordt korte achtergrondinformatie uitgedeeld (in het Nederlands).

De leraar van de drie studiedagen is Sebo Ebbens. De cursus wordt gecoördineerd door Liza van Dorp.

Organisatie, kosten en je opgeven

Een losse dag kost E 35,-. Als je minstens drie dagen meedoet of mee hebt meegedaan aan de verschillende studiedagen, betaal je E 30,- per dag. Daarnaast is er 15% korting voor 65+-ers (een losse dag kost dan E 30,-) en 50% korting voor studenten (een losse dag kost dan E 17,50). Leden en vrienden van Nalandabodhi betalen E 25,- per dag. Koffie en thee zijn inbegrepen.

Voor de mensen die willen lunchen: neem je eigen lunchpakket mee. Koffie en thee worden aangeboden.

Voor deelname aan deze studiedag kun je je opgeven bij Liza van Dorp via de mail info@azil.nl. Op dit mailadres kun je ook meer informatie krijgen over de cursus. Je inschrijving is definitief als je het deelnemersgeld gestort hebt op rekeningnummer NL 93 TRIO 0198 424280 (19.84.24.280) ten name van Nalandabodhi Nederland met vermelding van de dag of dagen. Mensen die zich opgeven krijgen ruim een week van tevoren een mail met een wat uitgebreider programma voor die dag.

Omdat Nalandabodhi Nederland een erkende ANBI instelling is, zijn alle bijdragen aan de cursussen (behalve de kosten voor het schriftelijk materiaal) aftrekbaar van de belastingen.


Location
AZIL

Kaart wordt geladen...

Category(ies) No Categories