Dordrecht. Inleiding in de boeddhistische visie op leven en sterven (2)

Datum/Tijd
03/03/2018
10:00 am - 4:00 pm

open boekIn het voorjaar van 2018 worden er drie studiedagen in Dordrecht gehouden waarin een inleiding plaats vindt in de boeddhistische visie op leven en sterven. Dit onderwerp wordt op een directe en toegankelijke manier besproken. De eerste studiedag is geweest. De tweede studiedag vindt plaats op zaterdag 3 maart. Op zaterdag 21 april is de derde studiedag. Klik voor een overzicht over het hele programma op leven en sterven.

Het programma voor de ochtend van deze 2e studiedag op 3 maart ziet er in grote lijnen als volgt uit:

 • Welkom
 • Kort opnieuw beoefenen van de beoefeningen die in de eerste open studiedag in januari aan de orde zijn geweest: shamatha meditatie en de beoefening van tonglen.
 • Korte inleiding in de bardo van dromen. De bardo heet oorspronkelijk de bardo van dromen en slapen maar de klemtoon op deze ochtend ligt vooral op het droomaspect. Deze bardo is een onderdeel van de natuurlijke bardo van leven.
 • Pauze.
 • Vervolg van inleiding en discussies van voor de pauzes. Opdrachten. Het bespreken van de vragen die er zijn over deze bardo.
 • Afsluiting ochtend.

Over deze bardo wordt korte achtergrondinformatie uitgedeeld (in het Nederlands).

In de middag wordt er aandacht besteed aan de bardo van meditatie, de bardo die ook onderdeel uitmaakt van de natuurlijke bardo van leven. De middag van de tweede studiedag ziet er als volgt uit:

 • Opening.
 • Terugkomen op een paar elementen van de ochtend
 • Korte Shamatha meditatie
 • Inleiding in de bardo van meditatie, één van de onderdelen van de natuurlijke bardo van leven. Er vindt een korte inleiding in deze bardo plaats waarna we een aantal meditatie opdrachten gaan doen.
 • Pauze
 • Het vervolg van de inleiding en beoefeningen van voor de pauze. Het bespreken van de vragen die er zijn over de bardo van meditatie.
 • Conclusies

Ook over dit onderwerp wordt korte achtergrondinformatie (in het Nederlands) uitgedeeld.

De leraar van de drie studiedagen is Sebo Ebbens. De cursus wordt gecoördineerd door Liza van Dorp.

Organisatie, kosten en je opgeven
Een losse dag kost E 35,-. Als je minstens drie dagen meedoet of mee hebt meegedaan aan de verschillende studiedagen, betaal je E 30,- per dag. Daarnaast is er 15% korting voor 65+-ers (een losse dag kost dan E 30,-) en 50% korting voor studenten (een losse dag kost dan E 17,50). Leden en vrienden van Nalandabodhi betalen E 25,- per dag. Koffie en thee zijn inbegrepen.

Je wordt verzocht om je eigen lunch mee te nemen.

Voor deelname aan deze studiedag kun je je opgeven bij Liza van Dorp via de mail info@azil.nl. Op dit mailadres kun je ook meer informatie krijgen over de cursus. Je inschrijving is definitief als je het deelnemersgeld gestort hebt op rekeningnummer NL 93 TRIO 0198 424280 (19.84.24.280) ten name van Nalandabodhi Nederland met vermelding van de dag of dagen. Mensen die zich opgeven krijgen ruim een week van tevoren een mail met een wat uitgebreider programma voor die dag.

Omdat Nalandabodhi Nederland een erkende ANBI instelling is, zijn alle bijdragen aan de cursussen (behalve de kosten voor het schriftelijk materiaal) aftrekbaar van de belastingen.


Location
AZIL

Kaart wordt geladen...

Category(ies) No Categories