Dordrecht. De vier geestdraaiers

Datum/Tijd
04/11/2018
10:00 am - 4:00 pm

beoefeningOp 4 november 2018 wordt er bij Nalandabodhi Dordrecht een open studiedag georganiseerd waarin de vier geestdraaiers uit het Tibetaans boeddhisme centraal staan. De studiedag begint om 10.00 uur en duurt tot uiterlijk 16.00 uur. De plaats waar de studiedag gehouden wordt, is het Centrum Azil. Zie onderdaan deze bladzijde voor het adres (Mauritsweg 157c, vlakbij het Centraal Station van Dordrecht)

De vier geestdraaiers
In het Tibetaans boeddhisme spelen de vier geestdraaiers (ook wel de vier reminders genoemd) een grote rol. Ze worden daar ook wel ‘de algemene voorbereidingen’  genoemd voor een volgende fase op ons pad. Zij zijn bedoeld als een motivatie om een boeddhistisch pad te lopen. Het bestuderen van de vier geestdraaiers is daarom goed voor zowel mensen die geïnteresseerd zijn in het boeddhisme als mensen die eraan toe zijn om een boeddhistisch pad te gaan lopen. De vier geestdraaiers gaan over het inzien van de kostbaarheid van de menselijke geboorte, de tijdelijkheid van het bestaan, de verantwoordelijkheid die we dragen voor de gevolgen van onze handelingen (ons karma) en hoe we niet langer willen lijden (gedoe hebben, disbalans ervaren, …)./

De Engelse benaming ‘The Four Reminders’  geeft nog meer weer waar het om gaat. Het gaat om een reminder, om een wake-up call.  De vier reminders herinneren ons er aan wat er werkelijk toe doet in dit leven. Diep van binnen weten we dit wel  maar  misschien durven we er niet naar te kijken omdat het ons laat zien wat er werkelijk is, zoals leven en dood, vergankelijkheid, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag en het gevolg daarvan. De geestdraaiers zijn daarmee een ondersteuning op je pad van bewustwording

Deze dag staan we stil bij de vier geestdraaiers en bij ons zelf, hoe we er op onze eigen manier mee om (kunnen) gaan. Naast ‘theorie’ nemen we ook de tijd voor meditatie.

De studiedag wordt gegeven door  Liza van Dorp.

Organisatie
De kosten voor deze dag bedragen E 35,-. Dat is inclusief koffie, thee en (korte) achtergrondinformatie. Leden en vrienden van Nalandabodhi betalen E 25,-, 65+-ers betalen E 30,-, en studenten betalen E 17,50,- per dag. De prijs is inclusief koffie en thee en materiaal. Mensen die minstens drie dagen meedoen aan open studiedagen binnen Nalandabodhi Nederland, betalen E 30,- per dag. Het verzoek is om je eigen lunch mee te nemen.

Je kunt je voor deze dag opgeven bij Liza van Dorp via info@azil.nl. Deelnemersbijdragen kun je storten op rekeningnummer NL 93 TRIO 0198 4242 80 (19.84.24.280) ten name van Nalandabodhi Nederland met vermelding van de cursus in Dordrecht.

Omdat Nalandabodhi Nederland een ANBI-instelling is, zijn alle cursuskosten (op de kosten voor het schriftelijk materiaal na) als donatie te bestempelen en daarmee aftrekbaar voor de belastingen.


Location
AZIL

Kaart wordt geladen...

Category(ies)