Dordrecht. Boeddhistische visie op omgaan met emoties (1)

Datum/Tijd
08/10/2017
10:00 am - 4:00 pm

open boekNalandabodhi Dordrecht organiseert op 8 oktober en 12 november twee studiedagen waarin we kennis maken met de Boeddhistische visie op omgaan met emoties. We maken daarbij gebruik van het laatst verschenen boek van Dzogchen Ponlop Rinpoche “Emotional Rescue”, en onderzoeken hoe we ons zelf kunnen “redden” wanneer heftige emoties zich aan ons voordoen. Op studiedagen ligt de klemtoon vooral op studie, eenvoudige vormen van beoefening worden daarbij gebruikt als ondersteunen.

De studiedagen vinden plaats op Azil. Zie het adres onderaan deze pagina. De studiedagen beginnen om 10.00 uur en duren tot 16.00 uur. Vanaf 9.30 uur en tussendoor wordt koffie en thee aangeboden. Iedereen wordt verzocht een eigen lunch mee te nemen.

Over emoties
Emoties, ze zijn ons niet vreemd! We laten ons er door leiden en ze geven vaak gedoe. Je zou kunnen  zeggen dat we lijden onder onze emoties en dan worden met name de belemmerende emoties bedoeld. We gaan er ook op onze eigen manier mee om. Zo maken we deze emoties erg eigen. Zelfs in onze taalgebruik doen we dat: “ik ben boos”, “ik ben verdrietig”, “ik ben bang”, enz. Of we stoppen ze weg, onderdrukken ze zodat niemand ons met die emoties kan zien. Of we ontkennen ze. Dan doen we net of ze niet bestaan. Alle drie aanpakken geven op langere termijn extra gedoe, iets wat we juist niet wilden. Het alternatief is dat, naarmate we vaker aandacht aan besteden aan dergelijke emoties, het voor ons gemakkelijker wordt om ze los te laten.

Gedurende de 2 open studiedagen kijken en onderzoeken we onze emoties vanuit Boeddhistische visie. We onderzoeken de oorzaken en voorwaarden voor het ontstaan van onze  belemmerende emoties en hoe er mee om te gaan. Meestal hebben we gevoel dat een emotie er ineens is, we zijn ineens boos of verdrietig en voelen ons machteloos (we kunnen er niets aan doen)……is dat zo of is het “tij” nog te keren.  Dit gaan we onderzoeken, met name op de eerste studiedag.

Wat kun je doen als je een heftige emotie ervaart?  We vinden hierop antwoorden in het laatst verschenen boek van Dzogchen Ponlop Rinpoche “Emotional Rescue” waarin een stappenplan wordt beschreven hoe met de emotie om te gaan. Dit stappenplan staat centraal tijdens de tweede studie dag.

Tijdens deze dagen gaan we vooral zelf aan de slag met beoefenen en ervaren.

Beide studiedagen worden gegeven door Liza van Dorp.

Organisatie, kosten en je opgeven
Een losse dag kost E 35,-. Als je minstens drie dagen meedoet of mee hebt meegedaan aan de verschillende studiedagen, betaal je E 30,- per dag. Daarnaast is er 15% korting voor 65+-ers (een losse dag kost dan E 30,-) en 50% korting voor studenten (een losse dag kost dan E 17,50). Leden en vrienden van Nalandabodhi betalen E 25,- per dag. Koffie en thee zijn inbegrepen.

Voor deelname aan deze studiedag kun je je opgeven bij Liza van Dorp via de mail van Azil. Op dit mailadres kun je ook meer informatie krijgen over de cursus. Je inschrijving is definitief als je het deelnemersgeld gestort hebt op rekeningnummer NL 93 TRIO 0198 424280 (19.84.24.280) van Nalandabodhi Nederland met vermelding van de dag of dagen. Mensen die zich opgeven krijgen ruim een week van tevoren een mail met een wat uitgebreider programma voor die dag.

Omdat Nalandabodhi Nederland een erkende ANBI instelling is, zijn alle bijdragen aan de cursussen (behalve de kosten voor het schriftelijk materiaal) aftrekbaar van de belastingen.


Location
AZIL

Kaart wordt geladen...

Category(ies) No Categories