Almelo. Orientatiecursus: het leven van Boeddha (3)

Datum/Tijd
13/11/2018
7:30 pm - 10:00 pm

open boekIn Almelo wordt er in het najaar van 2018 een oriëntatie cursus  van vier avonden gegeven over het leven van de Boeddha. Deze cursus staat open voor iedereen, voor mensen die niets van het boeddhisme weten en mensen die meer van het boeddhisme weten. Elke avond kan los bezocht worden.

Van deze oriëntatie cursus heeft de eerste en tweede avond plaats gevonden. Hier wordt de derde avond beschreven die op 13 november plaats vindt. De vierde en laatste avond vindt plaats op 20 november.

Het uitdagende leven van de Boeddha als voorbeeld
Het onderwerp van de cursus is: ‘het uitdagende leven van de Boeddha als voorbeeld: wat kunnen we van hem leren voor ons eigen leven’? De leraar van deze cursus is Sebo Ebbens, de coördinator Anne-Marie Beelaerts. De avonden duren van 19.30 uur tot uiterlijk 22.00 uur.

Het leven van de Boeddha kende veel gebeurtenissen. In diverse teksten en overleveringen worden die gebeurtenissen ingedeeld in een aantal fasen. In sommige bronnen zijn die fasen talrijk, in andere bronnen minder. In deze cursus bespreken we zes fasen. Op de derde avond bespreken we de 5e en 6e fase. Deze fasen bestaan eruit hoe de Boeddha de door hem ontdekte leringen verspreidt en hoe hij overlijdt. Deze fasen staan symbool voor hoe de Boeddha in het leven heeft gestaan en hoe het boeddhisme daaruit is ontstaan. Door tegelijk de parallellen te trekken met ons eigen leven wordt het ook duidelijk hoe menselijk de ervaringen van de Boeddha waren omdat we vrijwel alle fasen direct bij onszelf kunnen herkennen.

450px-Four_Scenes_from_the_Life_of_the_Buddha_2Naast aandacht voor de belangrijkste fasen uit het leven van de Boeddha als metafoor voor ons eigen leven, is er ook aandacht voor verschillende methoden van meditatie en voor analytische meditatie. Ook is er uitgebreid ruimte om met elkaar te discussiëren, al je vragen over het leven van de Boeddha en al je vragen over het boeddhisme, te stellen.

Organisatie
De open avonden beginnen om 19.30 uur en duren tot uiterlijk 22.00 uur. Het is op dit moment nog niet bekend waar in Almelo de bijeenkomsten zullen plaats vinden. Koffie en thee worden aangeboden. Er is koffie en thee vanaf 19.00 uur. De kosten voor één avond bedraagt E 17,50, voor twee avonden E 35,-.  Studenten betalen de helft, 65+-ers krijgen 15% korting en leden en vrienden van Nalandabodhi Nederland ruim 25% korting.

Je kunt je voor deze studieavonden opgeven door het deelnemersgeld te storten op rekeningnummer NL93 TRIO 0198 4242 80 (19.84.24.280) ten name van Nalandabodhi Nederland met vermelding van de avonden waaraan je mee wilt doen.
Het is handig als je via de mail nederland@nalandabodhi.org ook even laat weten dat je meedoet. Op dat mailadres kun je ook al je vragen over de cursussen en over Nalandabodhi kwijt. Mensen die zich hebben opgegeven krijgen ongeveer een week van tevoren een preciezer programma opgestuurd. Klik voor meer informatie over de activiteiten in Almelo op Nalandabodhi Almelo.

Omdat Nalandabodhi Nederland een erkende ANBI-instelling is, zijn alle cursuskosten (op het schriftelijk materiaal na) als donatie te bestempelen en daarmee aftrekbaar voor de belastingen.


Kaart onbeschikbaar

Category(ies)